Wist-je-datjes…

Kirgizië is een land in Centraal-Azië met net geen 7 miljoen inwoners. Het is 7 keer groter dan België en bestaat vooral uit bergen, de meeste hoger dan 3000m. De hoogste top heeft een hoogte van 7439 m. De hoofdstad Bishkek staat bekend als een van de groenste hoofdsteden ter wereld. Het gemiddeld maandloon is tussen 17000 en 18000 som. ( rond de 180 euro – ter vgl in België bedraagt dat 2500 euro). Verrassend detail: alles voelt hier verrassend westers/Amerikaans aan, hoewel het land vlakbij China ligt.

De munteenheid is som. Vooral de verdeling van de munten is grappig : 10, 5, 3 en1 som. Wij hadden nog nooit munten met waarde 3 gezien.


De doorsnee Kirgiziër is vriendelijk en zeer gastvrij, een enkele uitzondering niet te na gesproken. Ze zwaaien vriendelijk als je voorbijkomt en de meesten maken graag een praatje, al is dat door de taal niet altijd evident.

De keuken is lekker en eenvoudig: heel veel groenten, veel fruit, weinig vlees.

Het Kirgizisch gebruikt het cyrillisch alfabet. Ik had me daarop voorbereid zodat ik de meeste woorden kon lezen, maar helaas zelden verstond. Het ontcijferen heeft iets weg van een rebus,want B is V, H is N, 6 is B, 3 is Z, 4 is sh, een omgekeerde N is I, C is S en zo kunnen we nog even doorgaan. Hieronder een aantal woorden die wel te begrijpen zijn. Wie doet een poging? ( oplossing onderaan)

Winkelen is hier altijd een avontuur, en Google Lens is vaak van pas gekomen om te weten wat we kochten. In de supermarkt is het aanbod verrassend groot ( de grootste zijn Spar, Globus en Azur), soms zelfs groter dan bij ons. Het aanbod tandpasta bv is overdonderend.
De meest populaire chips zijn die met krab- en langoustinesmaak, gewoon niet te vreten. Het aandeel snoep, koekjes en suikergoed is indrukwekkend en wordt per kilo verkocht. Idem voor noten en gedroogd fruit.

Onderweg kan je allerlei dieren tegenkomen op de openbare weg, dus opletten is de boodschap!

De meer recente wagens zijn allemaal uitgerust met een scherm ter grootte van een tablet. Niet voor de gps, wel om muziek te kiezen en filmpjes op YouTube te spelen. Elke chauffeur is bovendien constant aan het bellen, sms’en en whatsappen. Schermgebruik tijdens het rijden is hier nog niet strafbaar.

Wij zijn klaar om terug te keren naar België. Maar een ding is zeker: Kirgizië is een prachtig vakantieland!

Oplossing van het ontcijfergedeelte:

hotel shieje Too Grand, restaurant – magazin ( winkel )

zipline – snowtubing

kirgizische uluttuk universiteit – receptie

auto(rij)school

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *