Waar de daken ogen hebben

Vandaag was een extra luie dag. Aangezien we Timisoara geskipt hebben omwille van de hitte, hadden we een dagje op overschot in Sibiu.

Eerst even een kijkje nemen in Ocna Sibiului. Daar zijn thermale baden, een beetje zoals de Blaarmeersen, maar dan met veel zout, en ook modderbaden. Het ligt op een boogscheut van Sibiu, dus dat moeten we proberen. Als we daar aankomen, valt onze euro: het is zaterdag vandaag en dus enorm druk. Te druk voor ons. Ok, even de plannen aanpassen dan maar.

We rijden door naar Simlic, een dorp met een indrukwekkende ruïne van een fort. Heel mooi gelegen op de top van een heuvel, opnieuw met een mooi uitzicht op de streek. Het fort zelf is te bezichtigen, zou normaal gezien moeten open zijn, maar helaas, het is dicht.

Dan maar terug naar Sibiu: snel nog wat boodschappen – we zitten drie dagen in het Apusenigebergte in het gebied van de Moţi (Motsi), een bevolkingsgroep die daar van oudsher woont. Het oude Europa, zo wordt het beschreven in de reisgids, dus waarschijnlijk zullen er niet overdreven veel winkels zijn: een voorraadje brood, wat kaas, wat chocolade, en heel veel water. (Volgens Booking is er ook geen internet beschikbaar, dus het zou kunnen dat er een radiostilte volgt van een drietal dagen).

Daarna gaat het richting zwembad waar we plonzen in het frisse water afwisselen met wat lezen.

Rond half 5 trekken we onze wandelschoenen aan en gaan we richting centrum. Een terrasje doen, wat rondslenteren, iets eten en terug naar het hotel. Er is niet veel gebeurd, maar een echt luie dag doet ook eens deugd.

Een leuk weetje over Sibiu: de huizen hebben hier ogen. Bijna alle daken in het centrum hebben oogvormige dakvensters, een overblijfsel van de Saksen die de huizen oorspronkelijk bouwden en die blijkbaar doodsbang waren om overvallen te worden. Door deze spiegaten konden ze de omgeving observeren zonder zelf gezien te worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *