Lekker lui Ljubljana

Alweer een luie Ljubljanadag. Alhoewel. In de voormiddag stond een bezoekje aan Ljubljana Grad op het programma. Onderweg springen we nog even de Sint Niklaaskerk binnen, geïntrigeerd door de vreemde koperen deuren.

Het kasteel torent boven de stad uit op de top van een steile heuvel/berg. Het plan was om ons met de ‘funicular’ naar boven te laten rijden en daar dan fris als een hoentje toe te komen. Helaas, het kronkelende Ljubljaanse stratenplan heeft daar anders over beslist. En voor we het wisten stonden we te voet boven. Enfin, we hebben het wel geweten en ook eens luid gevloekt toen bleek dat we de foute weg naar boven hadden genomen.

Het kasteel zelf is heel mooi gerenoveerd. Er is heel wat informatie over de geschiedenis ervan te vinden en overal zijn er tentoonstellingen die nog wat extra cachet aan het bezoek verlenen. En je overziet er de hele stad die vanuit de hoogte verbazend groen oogt. Meer dan de moeite en we lopen er dan ook een paar uur rond voor we de tocht naar beneden aanvatten.

We zijn het erover eens dat het welletjes geweest is voor vandaag en kiezen een mooi terrasje aan het water uit. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want keuze te over. In gezelschap van een heerlijk frisse ijsthee gaan we daar een uurtje of twee zitten lezen en naar de mensen kijken.

De middag is voorbij voor we het weten. ’s Avonds vinden we een gezellig terrasje (alweer) waar we onder de bomen iets eten om dan nog even door de stad te kuieren. Het wordt steeds warmer en we zien donkere wolken samenpakken boven de stad. En dan komt de bliksem als voorbode van een onweer dat wat afkoeling gaat brengen. We gaan dan maar richting appartementje, waar we net op tijd aankomen. Even later begint het te waaien en te gieten. Benieuwd wat dat gaat gegeven hebben op de terrasjes! Wij zijn alleszins blij dat we niet op tijd binnen waren en genieten nu van de heerlijk frisse lucht.

En morgen, gezond weer op en voor 10 uur weg uit het centrum, want met de wagen kan je de stad maar in en uit tussen 6 en 10 uur. Dat wordt de wekker zetten!

 

2 reacties

  1. Hi gasten, hier wat tips van Ales, een Sloveense college:

    I see that they have moved from the Julian Alps mountains already…
    There are however a few really great things to be seen there:
    – Close to Bled lake there is a Bohinj Lake as a part of the Triglav national park with Vogel skiing resort with breath-taking cable-car lifting the visitors up to the resort with great hiking trails and beautiful view of the Slovenian Highest Mountain called “Triglav”. This is a national symbol being depicted also in the flag coat of arms and elsewhere,
    – Close there there is also a beautiful large waterfall called Savica.

    As they are on the Carst area, they should try to visit three or four more places:
    – Lipica horse stables and estate and nearby
    – The Skocjan caves which are a UNESCO natural heritage site
    – The famous intermittent lake Cerknica and
    – A nice middle-age village of Stanjel

    As the coast is close, they should see a beautiful coastal town of Piran (a summer residence of the famous Venetian Doges!), but also Koper and Izola.

    1. Hi, thanks for the tips. Slovenia really is a beautiful country. Tomorrow we are going to Lipica. And we would like to do the Skocjan caves as well.( maybe not tomorrow). We are staying in Piran for a few days, and plan on visiting Koper and Izola as well. and afterwards, we are going to Bohinj, so we can follow your tips 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *